Ana Sayfa   » KARABAĞ İHTİLAFI    » Görüşmeler süreci    » 1992. yılındaki görüşmeler   

1992. yılındaki görüşmeler

  


30 Ocak 1992’de  sorunun daha da şiddetlendiği bir dönemde artık bağımsız cumhuriyetler olan Ermenistan ve Azerbaycan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Toplantısına (şimdiki AGİT) Bakanlar Konseyi Prag'da yapılan toplantıda bu örgüte üye kabul edilmiştir. Aynı toplantıda örgüt Dağlık Karabağ sorununun çözümü ile uğraşmak için bölgeye misyon gönderme kararı vermiştir. Bu misyon çatışma bölgesini 13  Şubat'ta ziyaret etti. Bu, Dağlık Karabağ sorununda barışa ulaşmak için gösterilen ilk uluslararası girişim idi. Fakat misyon hiçbir şey elde etmemiş ve Ermeni kuvvetlerinin Dağlık Karabağ'ın Azerilerin yaşadığı köylerde yaptığı etnik temizlik devam etmiştir. Nihayet 1992 yılının Mart ayında sorunun derinleşmesinden rahatsız olan Atem-in Helsinki'de düzenlenen toplantısında Karabağ sorununun ayarlanması üzere Minskde konferans geçirme kararı kabul edildi. Minsk Konferansı ile ilgili Azerbaycan, Ermenistan, ev sahibi ülke Belarus, ayrıca Çekoslovakya (1993 den Çek Cumhuriyeti ve Slovakya), Fransa, Almanya, İtalya, Rusya, İsveç, Türkiye ve ABD'nin (toplam 12 ülke) katılımıyla işçi format - Minsk grubu oluşmuştur. Sonraları Minsk Konferansı çağırılmasa da, Minsk Grubu Karabağ sorununda arabuluculuk kurumu gibi şekillendi. (1997 yılından grupta ABD, Rusya ve Fransa'nın katılımıyla üçlü eşbaşkanlık Enstitüsü faaliyet göstermektedir).

Bu dönemde Atem-in Dağlık Karabağ sorununda barışa ulaşmak için Minsk Konferansı çağırması İran'ın harekete geçmesi ile müşahade  edilmiştir. Her iki çatışma tarafı ile kara sınırlarına sahip olan İran Ermenistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları arasında doğrudan görüşmeler girişimi ile çıkış yapmıştır. Bunun sonucu olarak 1992 yılı Mayıs 7 sinde ve 8 inde Tahran'da Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin (Yakup Memmedov ve Levon Ter-Petrosyan) görüşü olmuştur. İkigünlük müzakerelerin toplamı gibi Karabağ sorununun barış yoluyla çözümüne ilişkin ortak bir bildiri kabul edildi. Fakat Tahran'da görüşmelerin gittiği sırada Ermeni askeri kuvvetlerinin Şuşa'da saldırısı başlamış ve Tahran Deklarasyonu'nun kabul edilmesinin ertesi günü şehir işgal edilmiştir.
1992’nin yaz mevsiminde  Karabağ'da çatışmalar daha da şiddetlenmiş ve Haziran ayının 1'de Roma kentinde Atem-in himayesi altında Karabağ ayarlanması üzere ilk görüşmeler başlanmıştır. Müzakerelerde Azerbaycan ve Ermenistan'la birlikte, Minsk grubunda temsil edilen ülkelerin temsilcileri katılmıştır. Bu format üzerinde anlaşmaya bu yılın Mart ayında Atem yönetiminin Helsinki toplantısında elde edilmişti. Ancak Roma görüşmeleri hiç bir sonuç vermemiş ve askeri operasyonların durdurulmasına yönelik girişimler sonuçsuz kalmıştır.



Okundu: 1510